Završna svečanost 1. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju

Dodjelom nagrada stručnoga ocjenjivačkog suda i publike te predstavljanjem fotokataloga „U vinskim odajama”, u kojem je izbor najuspjelijih fotografskih radovima koji su prispjeli na natječaj, u Križevcima će na Vincekovo u subotu 22. siječnja 2022. biti održana završna svečanost 1. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju. U toj će prigodi biti prezentirani „Križevački štatuti”, najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule.

Svečanost će biti održana u velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, početak je u 18 sati, a sudjelovanje je moguće isključivo uz covid potvrde i poštvanje ostalih epidemioloških mjera.

Organizatori su Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ i Grad Križevci.

1. Nacionalni natječaj za hrvatsku vinsku kulturu trajao je od 1. rujna do 1. prosinca 2021. kao dio programa Dana europske baštine u RH. Javljali su se profesionalni fotografi i amateri s tematikom vinarstva, vinogradarstva i prodrumarstva. Po natječaju je stručni ocjenjivački sud, u kojem su bili vrsni hrvatski profesionalni fotografi Bernard Čović, Dag Oršić i Goran Matošević, izabrao 32 fotografije koje će biti objavljene u fotokatalogu, a te iste fotografije dane su na prosudbu publici. Na Facebooku Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti” od Badnjaka 24. prosinca 2021. do Bogojavljenja 6. siječnja 2022. posjetitelji su svojim glasovima odabrali nagradu publike.